Medlemsförsäkringar

Inkomstförsäkringen är en ny medlemsförsäkring som flera LO-förbund, bland annat SEKO, har tecknat som obligatorisk försäkring för alla medlemmar. Bakgrunden är att inkomsttaket i a-kassan är så lågt att allt fler medlemmar i praktiken får en lägre ersättningsnivå än de 80-procent ersättning som a-kassan avses ge.

Genom inkomstförsäkringen kan medlemmar med inkomster över a-kassans inkomsttak på 18 700 kronor få 80 procents ersättning även för de inkomstdelar som ligger över detta tak. Ersättningen är en nettoersättning. Tillsammans med dagpenningen från a-kassan – som högst kan vara 680 kronor om dagen – får medlemmen upp till 80 procent av den tidigare nettolönen. I dagsläget är ersättningen från en inkomstförsäkring fri från inkomstskatt.

Ersättningen betalas under en begränsad tid (100 dagar i de flesta fall, men några förbund har 200 dagar). Förhoppningsvis kan medlemmen hitta ett nytt arbete under tiden. Om inte, får medlemmen i alla fall lite mer tid på sig att försöka sänka hushållets kostnader.

Publicerad av: Webmaster
Publicerad: 2011-08-09
Uppdaterad: 2011-08-21
Skriv ut
E-posta
Dela denna artikel