Strålning & fält, från ljus till radioaktivitet

Strålning är en form av energi som ibland kan vara farlig. Mest skräck sprider joniserad strålning (radioaktivitet) men även mobiltelefoner och magnetfält fångar de riskmedvetnas intresse.

SKI och SSI slogs ihop till SSM Strålsäkerhetsmyndigheten 1 juli 2008.
Två myndigheter blev en och har nu ansvar för strålsäkerhet inom kärnkraften och sjukvården, radon, UV & laser, magnetfält och trådlös teknik.

Radon, mobiltelefon, microvågsugn, solen, kraftledningen… Ja, alla har vållat debatt om hur farliga de är, oftast med diskussion om strålningen. Ja, även radion och TV ansågs utsätta människor för farlig strålning i dess ungdom. Nu har vi accepterat dessa, och farligheten med TV är idag snarare kopplat till programutbudet.

Men strålning kan vara väldigt farligt, det råder det ingen tvekan om. Höga doser joniserad strålning är dödligt. Man brukar säga att radioaktiva ämnen är farliga. Radon är ofta små doser av en i luften rätt harmlös gas, men så fort den kommer in i kroppen (lungorna i första hand) så blir den riktigt otrevlig eftersom den skadar i sitt absoluta närområde (s k alfastrålande). Plutonium som finns i atombomber når längre och blir därför farligare. Så finns det laddade partiklar som accelereras, t ex i en röntgen. Fördelen är att sådan joniserad strålning är tillfällig, man kan slå av röntgenutrustningen och då är strålningen borta.

Strålning brukar delas upp i joniserad och icke-joniserad. Radioaktivitet är joniserad strålning. Vanligt ljus är exempel på icke-joniserad strålning. Ultraviolett (UV) strålning t ex är också ljus, finns bland annat i solljuset, som kan vara farligt. El-svetsning ger starkt ljus innehållande UV-C som kan ge svetsblänk i ögonen.

Microvågor värmer upp och klarar kroppen inte av att kyla kan det få konsekvenser.

Publicerad av: Ingrid Thune
Publicerad: 2005-11-13
Uppdaterad: 2014-10-05
Skriv ut
E-posta
Dela denna artikel