Belysning

En bra belysning är för många en förutsättning för att kunna erhålla en god arbetsmiljö. Belysningen bör planeras, ordnas och underhållas av dem som är kunniga inom området. Målsättningen ska vara att ordna bästa möjliga ljusförhållanden på arbetsplatsen.


Ger ljusförhållandena tillräckligt med ljus för samtliga på arbetsplatsen? Det ska beaktas att vi har alla olika synbehov. Det är inte ovanligt att en person som är 40 år, kan behöva dubbelt så mycket ljus som en 20-åring för att kunna se lika bra. Om någon behöver synhjälpmedel för att kunna klara av sitt arbete ska arbetsgivaren kunna ordna detta. Läs mer på sidan 25 i Arbetsmiljöverkets AFS 2012:02, Belastningsergonomi

Om det förekommer bländande ljus så bör man fundera på om möbleringen i lokalen är korrekt. Det kan även åtgärdas med nya belysningskällor.

För att skapa en god arbetsmiljö är bra belysning en viktig del. Man bör utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt. Man bör rikta belysningen på det som vi i rummet vill ha belyst. Att belysningen är viktig framgår av en arbetsmiljöundersökning som gjordes bland 1801 yrkesarbetande i november 2007.

Gå igenom vilka armaturer som används. Går ljuset att förbättra med att byta ljuskällor?
Ibland är pannlampa en bra lösning. Se exempelvis vad företaget Mila har att erbjuda.

Läs mer på Medoculars hemsida om hur våra ögon och vår syn fungerar.

Läs mer om ljus på Philips och Osrams hemsida.

Hos Energimyndigheten finns tips och råd om hur vi kan spara energi genom olika belysningsalternativ.

Publicerad av: Dennis Larsson,
Ingrid Thune
Publicerad: 2005-11-10
Uppdaterad: 2014-09-26
Skriv ut
E-posta
Dela denna artikel